Close-up van de kijkdoos: een foto van een jong meisje

Detail uit een van de kijkdozen

Het afgelopen jaar vierde Het Inter-lokaal haar veertigste verjaardag. In 1976 werd de organisatie als de Gastarbeidwinkel opgericht. Die zette zich in voor de gastarbeiders die toen onder moeilijke omstandigheden in Nijmegen woonden en werkten. In de jaren negentig kreeg de organisatie een nieuwe naam: Het Inter-lokaal. De organisatie werd een kleurrijke welzijnsorganisatie die zich inzet voor alle Nijmegenaren in een kwetsbare positie.

Om de verjaardag te vieren werd een bijzonder kunstproject opgezet. In zes kijkdozen kun je videoportretten zien. Daarin vertellen oud-gastarbeiders, migranten, vluchtelingen en kinderen van migranten hun verhaal. Ze vertellen over identiteit, de weg naar Nederland, de wereld van toen en nu en hun thuis in Nijmegen. Persoonlijke objecten in de kast verbeelden het verhaal.

Invoelbare verhalen

Ria Menting van Het Inter-lokaal nam het initiatief: “We vroegen ons af hoe we de geschiedenis van Het Inter-lokaal moesten vertellen. Hoe kan dat beter dan door het verhaal van migranten te vertellen? En dan niet alleen optekenen, maar het ook in beeld brengen zodat het invoelbaar wordt”.

Ayan Idle is een van de geïnterviewden. Ze vertelt over haar vlucht in de jaren negentig en het moment dat ze zich echt thuis voelde in Nederland. Ayan: “Het was best confronterend om mijn verhaal zo in één keer te vertellen, maar ik kon het zo ook afsluiten. De koffer die mijn verhaal in de kijkdoos verbeeld past precies bij hoe ik het in mijn gedachten had”.

Reizende expositie

Meer informatie over de kijkkasten vind je in de flyer. De kijkkasten zijn de komende tijd op de volgende plaatsen in Nijmegen te zien:

Van Tot Locatie Adres
17-10-16 07-11-16 Wijkcentrum Hatert Couwenbergstraat 22
07-11-16 28-11-16 Wijkcentrum Dukenburg Meijhorst 70-39
28-11-16 19-12-16 Wijkcentrum Titus Brandsma Tweede Oude Heselaan 386
19-12-16 09-01-16 Stip Oost Elzenstraat 4